METAVERSE'DE MİMARLIK YAPMAK
Mark Zuckerberg’in Facebook ‘un vizyonunu açıklaması ile birlikte “metaverse” kavramı herkes tarafından konuşulur hale geldi. Sanal gerçeklikte yeni bir dönemi işaret eden metaverse kavramı 1990'ların başında Neal Stephenson’un yayınladığı bilimkurgu romanı Snow Crash'da kurgusal bir dünya olarak nitelendirildi. O günden bugüne milyarlarca kişinin verilerine sahip olan Facebook, metaverse ile sanal bir kamusal alan oluşturmayı vaat ediyor. Kullanıcıların sanal gerçeklik cihazları ile hayatın her alanında deneyimledikleri alışveriş yapma, sinemaya, konsere gitme, bir kafede arkadaşı ile vakit geçirme gibi günlük rutinlerini fiziksel çaba harcamaksızın ekran karşısında gerçekleşmesine olanak tanıyor.
Mimarlığın Metaverse’deki yeri
Son yıllarda yapılan projelerin karmaşıklığı, mimarların proje yöneticiliği rolünü pekiştiriyor. Mimarın, kendi hayal ettiği projeyi gerçekleştirebilmesi için mühendisler, danışmanlar, alt yüklenici ve devlet otoritelerden oluşan tarafları, işverenin de dahil olduğu bir grubu yönetmesi gerekiyor. Proje yöneticisi olarak çalışmaktan yorulan mimarlar için metaverse hayal ettiği projeyi, bu karmaşıklık olmadan gerçekleştirebilmesi için fırsatlar ile dolu bir alan. Tiyatro, sinema, konser alanları, eğlence parkları, sokaklar, şehirler gibi sanal dünyanın ihtiyacı olacak kamusal alanlar, üstelik “gerçek dünyadaki bariyerler olmadan” yepyeni bir dünya tasarlanmayı bekliyor.
Sanal dünyada arazi satın almak
Elbette sanal dünyada yaratılacak mekanlar için yaratıcı taraflar kadar teknoloji partnerlerinin de payı büyük olacak. Bunun için şimdiden metaversede yer alan sanal araziler yüksek fiyatlara satılmaya başladı. Sınırlı bir alana sahip metaverse platformlarından satın aldığınız araziye istediğinizi inşa edebiliyor ya da reklam alanı olarak kullanabiliyorsunuz. Sandbox ve Decentraland, dijital arazi ve gayrimenkul satışı için oldukça popüler olan platformlar. 90600 parsel araziden oluşan, 3D Sanal gerçeklik platformu Decentraland’daki sanal arazilerin parsel fiyatları ilk piyasaya çıktıkları zaman 20 $’dan satılırken bugünkü dijital arsa parsellerinin fiyatları 100.000 $’dan fazla miktarlara ulaştı. Snoop Dogg’un Sandbox’tan satın aldığı arazide yarattığı Snoopverse ise şarkıcının gerçek hayatta Californiya’da yer alan evinin bir benzeri ve konser alanı olarak tasarlanmış. Ünlü rapçinin bu alanı satın alması sonrası komşusu olabilmek isteyenler de dahil olmak üzere Sandbox’ın %65 sanal arazisi satılmış durumda.
İnternetin geleceği olarak görülen metaverse ilk giriş yapan şehir ise Seul. Teknolojiye hızla adapte olan, inşaatı seven Türkiye’de ise gelecekte hangi sanal arazilerde ne tip gayrimenkul projeleri gerçekleştirilecek merak konusu…
Kaynaklar
https://fortune.com/2021/12/09/snoop-dogg-rapper-metaverse-snoopverse/
https://metropolismag.com/projects/architecture-virtual-environments/