BİR DİZİNİN ATMOSFERİNİ YARATMAK - ÇERNOBİL
Son zamanların popüler dizilerinden Çernobil 1986 yılında Ukrayna'da gerçekleşen nükleer felaketin hikayesini anlatıyor. Çernobil Nükleer Santrali olarak bilinen Vladimir I. Lenin Nükleer Santralinde yapılan bir deney esnasında insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri yaşandı.Dizi nükleer bir faciaya ne kadar yakın olduğumuzu hatırlatırken birçok insanın konuyu tekrar araştırmasına sebep oldu. Tüm bu etkilerin yanında dizi kurduğu atmosfer ile de kendisini başyapıt seviyesine çıkardı. Dizinin prodüksiyon tasarımcısı Luke Hull, uygun atmosferi yaratmak için dönemin belgesel, video ve fotoğraflarını araştırarak çalışmış.İzleyiciyi içine çeken atmosferi yaratırken nelere dikkat ettiğine yakından bakalım;
Malzemelerin tezatlığı ile oluşan etkileyicilik Yoğun desenlerin çatışması, dokulu camlar, ucuz malzemelerin kullanımı gibi yöntemlerle çirkin ve görsel olarak etkileyici bir atmosfer yaratılmış.
Rahatsız edici aydınlatma Sert, rahatsız edici ışık ve yeşil gölgeler için olabilecek her yerde florasan aydınlatma kullanılmış.Yumuşak ışık veren ampül, abajur gibi aydınlatmalardan, gölgelerden kaçınılmış.
Santralin tekinsiz koridorları Santraldeki labirent benzeri merdivenler, enerji santralindeki sonsuz koridorlar olarak patlama sonrası tuzağa düştüklerini hissettiren mimari unsurlar.
Renkler, kullanılan eşyalar, duvar kağıtları, objeler... İzleyiciye 1980'lerin Sovyetler'ini hissettirse de dizinin çarpıcı atmosferini yaratmak için çok daha fazlası gerekiyor.
Kaynak:space